Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Министър Пенов: Всяко дете ще влезе в STEM кабинет

STEM кабинети ще има във всяко общинско и държавно училище, независимо в кое населено място е то. Така всяко дете ще има възможност да учи в среда с модерно оборудване, да се докосне и да работи с бързо развиващите се технологии. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветствието си до директорите на училища, които се включиха в работна среща „STEM центрове и иновативна работна среда“. На форума в зала 1 на НДК те получиха насоки за реализация на концепциите си за модернизация на училищната среда по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Срещата се организира от Министерство на образованието и науката.

Предвидените над половин милиард лева (576 151 100 лв.) е необходимо да се използват ефективно, ефикасно и икономично, подчерта проф. Пенов. Той изтъкна водещата роля на директорите на училищата и педагогическите специалисти. Министър Пенов поясни, че няма препоръчани от МОН обществени организации или търговски дружества. Всичко това е само във Вашите ръце и зависи само от Вашите решения, заяви министър Пенов.

Обединявайки наука, технологии, инженерство и математика, STEM обучението дава на учениците задълбочено знание за света, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който бе сред официалните гости на форума. Убеден съм, че преподаването чрез иновативния метод ще запали у учениците искрата да изследват и експериментират, а усвояването на разнообразни инструменти за анализ ще ги подготви за професиите на бъдещето и ще им даде възможност да се справят с комплексните проблеми на съвременния свят, допълни той.

В поздравителен адрес до участниците във форума президентът Румен Радев посочи „Трябва да използваме шанса, който имаме днес, целенасочено и разумно. Вярвам, че това зависи от Вас – историята на България е пълна с примери за това, че хората, посветили се на просвещението на нацията и прогреса на страната си, много често са били по-добри визионери от политиците, управлявали в онова време“.

Заместник изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ (ИАПО) Иван Попов запозна участниците в работната среща с условията, сроковете и изискванията на процедура  „Училищна STEM среда“. Разчитаме на Вас като директори, на педагогическите съвети и учителите по природни науки и математика да подготвите концепциите за образователна STEM среда съобразно профила на училището и виждането си за включването на STEM средата в методите на преподаване, каза Иван Попов. Той представи и предстоящите процедури за финансиране по НПВУ – „Образование и иновации“, както и възможностите за кандидатстване по Програма „Образование“ 2021-2027.

На Изпълнителна агенция „Програма за образование“, със заповед на министъра на образованието и науката, са възложени функциите на екип за изпълнение на четирите инвестиции по стълб 1 „Иновативна България“ на НПВУ: „Центрове за НТИМ и иновации в образованието“, „Модернизиране на образователна инфраструктура“, „Младежки центрове“ и „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“ в Структурата за наблюдение и докладване в МОН.

Снимки

ДОКУМЕНТИ

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.