Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Допълнителна информация за проведените информационни дни от дирекция “Структурни фондове и международни образователни програми”

Обобщена информация за проведените информационни дни от дирекция “Структурни фондове и международни образователни програми” в рамките на ОП “РЧР” за набирането на проектопредложения.

Информационни дни по ОП „Развитие на човешките ресурси”

Обобщена информация за информационна сесия: 27 юли – 24 август 2007

Информационните дни на Дирекция СФМОП, започнаха с предварителен семинар за представителите на РИО от цялата страна. На семинара проведен на 27 юли в София в сградата на МОН присъстваха по двама представители от всеки РИО.

Същинската информационна кампания започна на 6 август с посещение в гр. Видин. В хода на информационната сесия бяха проведени срещи с представители на образователни институции от следните градове: Видин, Русе, Варна, София (в рамките на четири дни), Стара Загора и Бургас. Целта беше да се обхванат и регионите на планиране, част от които са тези градове.

Експертите от дирекция СФМОП представиха следните теми:

  • Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Да направим училището привлекателно за младите хора” (лектори Мюйесер Солак, държавен експерт в отдел „Мониторинг и оценка” и Калоян Колев, младши експерт в отдел „Мониторинг и оценка”)
  • Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и обучение” (лектори Анна Стойкова, главен експерт в отдел „Мониторинг и оценка” и Любомир Луканов, главен експерт в отдел Финансова отчетност и контрол)
  • Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Разработване на механизми за училищни и студентски практики” (лектори Ивайло Станиславов, главен експерт в отдел „Проекти и програмиране” и Стоян Цонев, Старши експерт в отдел „Проекти и програмиране”)
  • Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени” (лектор Николай Янев, главен експерт в отдел „Проекти и програмиране”)
  • Насоки за кандидатстване по четирите програми (лектори Мария Герчева, н-к отдел „Проекти и програмиране” и Калоян Колев, младши експерт в отдел „Мониторинг и оценка")
  • Изготвяне на бюджет по проекта (лектор Цветанка Фичева, главен експерт в отдел "Финансова отчетност и контрол")

Участници и институции:
Срещата в София (27.07.2007 г.) събра 80 участници, в гр. Видин (06.08.2007 г.) – 82, в гр. Русе (08.08.2007 г.) - 100, в гр. Варна (09.08.2007) - 85, в гр. София на 13.08. – 90, на 14.08 - 115, на 15.08 – 84, на 16.08 – 70, в гр. Стара Загора (21.08.2007) - 90 в гр. Бургас (23.08.2007) – 80.

Профилът на участниците, които присъстваха на информационните семинари може да бъде обобщен в следните групи:

  • Представители на държавни институции, образователни и обучителни институции и организации - 68,9%;
  • директори на основни и средни училища и учители;
     - директори на професионални гимназии и учители;
     - преподаватели във висши училища;
     - представители на научно-изследователски институти и организации;
     - директори на детски градини;
     - експерти от РИО;
     - експерти от областната и общинската администрация.
  • Представители на НПО – 15,5%
  • Представители на работодатели – 7,5%
  • Представители на частни училища – 4,1%
  • Физически лица – 3,4%
  • Представители на синдикати – 0,6%.

Информираност и потребност от информация
Участниците в семинарите попълниха анкетни карти, в които описват източниците на информация за настоящата информационна кампания, нуждата от допълнителна информация по конкретни въпроси, както и за възможните източници от които да получат допълнителна информация за средствата от структурните фондове на ЕС:

  • повечето участници (47,5 %) са информирани чрез писмо-покана получено по служебен път в техните организации. 44,7 % са получили информация за информационните дни от интернет, 4,7 % от неформални контакти, 3 % от медиите.
  • 90% от посетилите информационните дни са доволни от презентациите на лекторите и организацията на информационния ден.
  • 59,3 % имат нужда от допълнителна информация най-вече по конкретни въпроси като попълване на формуляри, бюджетиране и разходна част. 40,7 % смятат, че предоставената информация по време на семинара е достатъчна
  • 94,8% са наясно откъде могат да получат допълнителна информация за програмите по Структурните фондове на ЕС, 5,2% казват че не знаят, откъде могат да получат информация.

Информационните нужди на образователните институции в шестте посетени града са идентични, преобладават конкретните въпроси: по формулярите, начините за попълването им и за осигуряване на придружителни документи, правилно планиране на разходната част. В голяма степен приемането на Постановление на МС 180 от 27.07.2007 г. осигурява яснота на бенефициентите за планираните разходи, което е отчетено от някои от тях като плюс.

Неопитността в работата с други финансови инструменти на ЕС, пречи за по-бързото и по-качествено усвояване на Структурните фондове. Само 30 процента от участниците имат опит по предишни програми и проекти финансирани от ЕС, най-вече по програми ФАР и Сократ. Инициирането и провеждането на подробна информационна кампания е оценено като положително от почти всички присъствали, като възможност да се запознаят с новите възможности за финансова подпомагане на тяхната дейност. Общата оценка за наученото по време на семинарите е висока.

Възрастов и полов профил
Възрастовите групи, участвали на семинара се подреждат, както следва:

  • 18 – 29 години – 13 %
  • 30 – 39 години – 23,8%
  • 40 – 49 години – 30,5 %
  • Над 50 години – 32,7%.

23,5 % от участниците са мъже, 76,5% са жени.
Участниците с висше образование са 97,7% от присъствалите на информационните дни.

« назад

Странична лента

Събития

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.