Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Ден на Европейския социален фонд в България

В четвъртък, 29 май, в хотел “Хилтън”, се проведе Деня на Европейския социален фонд в България в рамките на Седмицата на социалната политика, организирана от Комисията. В рамките на форума беше организиран специален панел посветен на управлението на средствата от Европейския социален фонд за реализиране на приоритетите в сферата на образованието и науката.

Работата на панела се ръководеше от Цветана Герджикова – директор на дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми”, МОН. В панела взеха участие Филип Буш - началник отдел "България, Хърватска, Унгария и Холандия", ГД „Заетост, социални въпроси и равни възможности”, Бистра Вълчанова – експерт в отдел "България, Хърватска, Унгария и Нидерландия", ГД „Заетост, социални въпроси и равни възможности”, Йенс Хофман – отдел „Учене през целия живот” във Федералното министерство на образованието и изследванията, Германия, Кори Лоуес – Директор на Управляващия орган на ЕСФ в Нидерландия, Министерство на социалните въпроси и заетостта, Радослав Хитов – председател на сдружение на профилираните гимназии с чуждоезиково обучение, Милен Михов – помощник-ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Любов Попова – председател на специализираната комисия по образование и обучение в Германо-българска индустриална търговска камара.

Г-жа Герджикова изнесе водещия доклад на тема: ”ЕСФ за образование - първи стъпки в България”, в който бяха представени както резултатите от четирите грантови схеми, които Министерството на образованието и науката стартира през 2007г., така и основните задачи на деветте процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, които ще бъдат отворени през 2008 г. В доклада беше отбелязано, че стартиралите вече грантови схеми са имали успешен старт и по тази причина, три от тях ще бъдат обявени отново и през 2008 г. („Разработване на училищни и студентски практики”, „Подкрепа за развитие на докторанти, постдокторанти и млади учени” и „Да направим училището привлекателно за младите хора), като средствата за индивидуалния грант ще бъдат по-високи. Освен трите грантови схеми, през 2008 г. се предвижда да бъдат обявени и шест схемни за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, чрез които се финансират дейности, свързани с реализирането на основните приоритети в дейността на МОН.

След това г-н Буш представи предизвикателствата, които стоят пред сферата на образованието в България. Неговите препоръки бяха в посока на подобрение на качеството на образованието, намаляване броя на отпадащите от училище и прилагане стратегията за учене през целия живот. Г-жа Вълчанова отбеляза необходимостта от изграждане на силна чувствителност у децата към социалните проблеми на обществото, както и от промяна в образователната система с цел повишаване на нейната социална ефективност. Г-н Хофман представи положителния опит на Германия в образователната система. Той наблегна на нуждата от учене през целия живот, за да може адекватно да реагираме на глобализацията, новите технологии и демографските промени. Г-жа Лоуес сподели полезни практики от холандския опит в работата с евро-фондовете. Тя обърна внимание на факта, че от голямо значение е обучението на обучителите. Специално внимание следва да се обръща и на децата с физически увреждания, за да се осигури достъпа им до образование.

Останалите участници в панела споделиха очакванията на представляваната от тях социални и професионални групи по отношение на управлението на ЕСФ в България.
В последвалата дискусия бяха зададени различни въпроси, за доизясняване на техните основни тези или коментари. Някои от присъстващите изложиха и своите становища по обсъжданите въпроси.

« назад

Странична лента

Събития

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.