2024-10-10 - Contacts 2024-10-10 - Контакти 2024-10-04 - Функции 2024-10-03 - Въпроси и отговори
Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Намерете ни на повече от 1 100 места в България! – Интерактивна карта на инвестиции на ИАПО

Заместник изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ Иван Попов участва в заключително събитие по проект „Изграждане на капацитет за ефективна комуникация на ползите от плановете за възстановяване и устойчивост“, финансиран от Европейския съюз чрез Инструмента за техническа помощ, който се управлява от Генерална дирекция „Подкрепа за структурните реформи“ на Европейската комисия.

По време на събитието Иван Попов представи напредъка в изпълнението на четирите инвестиции от НПВУ, които Изпълнителна агенция „Програма за образование“ управлява, и интерактивна динамична карта, която представя местоположението на съответните проекти на територията на страната.

„В над 2 200 училища в страната се изграждат нови училищни STEM центрове – интегрирана съвкупност от специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху обучението в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката“, каза Иван Попов и допълни, че до момента по тази инвестиция са сключени договори на стойност 434 млн. лв. и са разплатени 22 млн. лв. Инвестицията обхваща и изграждане на Национален STEM Център и 3 регионални STEM центъра на стойност 37 млн. лева.

Заместник изпълнителният директор информира още, че по инвестиция „Модернизиране на образователна инфраструктура” се изграждат нови сгради на училища и детски градини. Извършва се ремонт и обновяване на общежития в системата на училищното образование. Специално внимание бе отделено на изграждането на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. По тази инвестиция са сключени общо 192 договора на стойност 624 млн. лв.

Иван Попов представи и инвестицията за изграждане на младежки центрове, по която са сключени 18 договора на стойност 53,5 млн. лв. Той подчерта ролята на тези центрове за провеждане на обучения, клубове по интереси и младежки инициативи, както и за подпомагане на младите хора при търсене на работа.

В заключение Иван Попов представи и мерките по Инвестиция C2.I1 Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации, по която се финансира мрежа от 10 изследователски университети в България.

В рамките на заключителното събитие беше представено социологическо проучване за познаваемостта на НПВУ, проведено от „Глобал Метрикс“, както и напредъкът в изпълнението на инвестиции в подкрепа на бизнеса и развитието на социалната икономика. В събитието се включиха и служители от Представителството на ЕК в България.

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

Интерактивна карта НПВУ

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.