Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

За първи път по Програма “Образование” ще се прилагат финансови инструменти

На 12 септември 2024 г. официално бе подписано Споразумение за финансиране между Управляващия орган на Програма „Образование“ 2021-2027 и Фонд на фондовете (ФнФ). Подписи под споразумението положиха изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ и ръководител на УО на Програмата проф. Георги Вайсилов и изпълнителните директори на Фонда - Павел Лисев и Бисер Петков.

Общият размер на финансовия ресурс, който Фондът ще управлява, надхвърля 32,6 млн. лева. Те са осигурени от Приоритет 3 „Връзка на образованието с пазара на труда“ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Финансови инструменти в сферата на образованието, с финансиране от ЕСФ+, ще се прилагат за първи път в България през този програмен период. Средствата ще се използват за подкрепа за стартиране на собствен бизнес или друг вид предприемаческа дейност от страна на студенти, докторанти и преподаватели във висшите училища и целят подсигуряване на връзката между академичните среди и знанието, както и навлизането на пазара на труда на млади предприемачи. Предвижда се финансовите инструменти да включват дялови финансови продукти под формата на капиталови и квази-капиталови инвестиции и дългови финансови продукти под формата на заеми и гаранции. По линия на Програма “Образование” се очаква да бъдат подкрепени над 220 стартиращи компании.

Предстои провеждане на пазарни консултации с цел събиране на обратна връзка от участниците на пазара относно техните нужди и приоритети, което ще осигури оптимално структуриране и прилагане на финансовите продукти. Това отбеляза изпълнителният директор на Фонда Павел Лисев при подписването на споразумението. Според него в края на 2025 г. се очаква да започне и реалното финансиране.

Изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги Вайсилов отбеляза, че при разработването на финансовите продукти трябва да се използва и потенциалът на центровете за върхови постижения и за компетентност, които са изградени с подкрепата на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, тъй като те имат апаратура, инфраструктура и научни компетентности, които могат да се използват от стартиращите компании.

Снимки

« назад

Странична лента

Събития

Галерия

Новини

Интерактивна карта НПВУ

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.