2024-08-29 - Контакти 2024-08-27 - Contacts 2024-08-23 - Решения 2024-08-21 - Въпроси и отговори
Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Подписан е договорът за създаване на Национален и на регионални STEM центрове по Националния план за възстановяване и устойчивост

Проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Програма за образование“ и проф. Найден Шиваров, директор на Националния STEM център подписаха договор за финансиране на инвестиция за създаване на Национален и на регионални STEM центрове по Националния план за възстановяване и устойчивост. Инвестицията е в размер на 37 066 674,27 лева и е със срок на изпълнение 24 месеца.

Договорът предвижда на територията на София Тех Парк да бъде изградена нова сграда на Национален STEM център с научноизследователски и образователни пространства, които ще съвместяват игровия и научен подход с цел стимулиране на креативността, изследователския подход и предприемаческото мислене у деца и младежи, пространства, в които децата и младежите могат да преживеят знанието, да експериментират с науката, и да изработят решения на реални проблеми от живота. Националният STEM център ще включва модерно и съвременно оборудвани лаборатории в пет основни направления: „Зелени технологии и устойчиво развитие“, “Роботика и кибер-физични системи”, “Дизайн и 3D прототипиране”, “Математика и информатика” и „Природни науки“. Предвидено е и създаване на зала за дигитално изкуство (Digital Art) и аудио визуално изкуство, зали за обучения, семинари и срещи, както и на учебни работилници (Maker Space). 

Договорът предвижда също така изграждане на три изнесени бази за обучение към регионалните STEM центрове, които ще бъдат разположени в Югозападен университет „Неофит Рилски“ - гр. Благоевград, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Трите бази ще подпомагат дейността на Националния STEM център като осигуряват необходимите условия за организиране и провеждане на обучения на учители, педагогически специалисти, подготовка на деца и ученици за участие в национални и международни олимпиади, състезания, конкурси, семинари и конференции и други форми на занимания по интереси. Разполагането им в различни точки на страната цели да осигури равен достъп до STEM обучение.

В рамките на инвестицията, във всяка изнесена база за обучение към Регионалните STEM центрове, ще бъдат ремонтирани, обзаведени и оборудвани минимум две STEM лаборатории и минимум една зала за обучение във всички изброени STEM направления: „Природни науки“; „Зелени технологии и устойчиво развитие“; „Роботика и Кибер-физични системи”; „Дизайн и 3D прототипиране“; „Математика и информатика“, с минимум 500 кв.м. обща площ и с капацитет за минимум 60 човека.

В резултат от изпълнението на инвестицията STEM центровете ще бъдат изградени като научноизследователски пространства, които ще съвместяват игровия и научен подход с цел стимулиране на креативността, изследователския подход и предприемаческото мислене у деца и младежи. Инвестицията ще подпомогне въвеждането на нови методи на преподаване, повишаването на квалификацията на педагогическите специалисти, създаването и внедряването на ново учебно съдържание в посока интегриране на предметните области от STEM, като и развитието на нагласи за иновации и предприемачество.

Снимки

« назад

Странична лента

Събития

Галерия

Новини

Интерактивна карта НПВУ

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.