Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Започна изграждането на кампус „Гео Милев“ по проект “Национален център по мехатроника и чисти технологии”

На 8 февруари 2023 г. беше даден официален старт на строително-монтажните работи на Лабораторния комплекс в кампус „Гео Милев“, намиращ се на територията на Българската академия на науките – IV километър. Кампусът е част от Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии, финансиран по приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Символична първа копка направиха служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов, служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, началникът на отдел в ГД „Регионална и селищна политика“, Европейска комисия, Агнес Монфре, заместник изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ Иван Попов, кметът на район „Слатина“ Георги Илиев и председателят на УС на проекта акад. Константин Хаджииванов.

България разполага с учени, които имат капацитет да развиват не само българската национална наука, а и да бъдат достойни участници в световната наука, каза проф. Пенов. Когато осигурим съвременна материална среда, българските учени ще могат да докажат своя потенциал, допълни той. Кампус “Гео Милев” е най-големият по капацитет и концентрация на научния потенциал от трите подобни кампуса към Националния център по мехатроника и чисти технологии. Центърът ще стане част от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Шестте центъра за върхови постижения и 10-те центъра за компетентност, изградени по ОПНОИР са гръбнакът на научноизследователската инфраструктура в България и те ще бъдат подкрепени и през новият програмен период 2021-2027 по Програмата за научни изследвания, иновации, дигитализация за интелигентна трансформация (ПНИИДИТ), с по-голям фокус върху научните изследвания и сътрудничеството с индустрията и бизнеса.  Изпълнителна агенция „Програма за образование“ (ИАПО), която е управляващ орган на ОПНОИР и междинно звено на ПНИИДИТ , ще продължи да бъде важен партньор на центровете в усилията им за успешното изпълнение на проектите по ОПНОИР и подготовката им за новия програмен период., подчерта заместник изпълнителният директор на ИАПО Иван Попов.

Г-жа Агнес Монфре от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ отбеляза, че трябва да се обърне тенденцията за изтичане на мозъци и да се върнат младите таланти в България, но за целта трябва да се създадат стимули и това е важно не само за науката, но и за икономиката. Когато работим заедно, отнема повече време, но стигаме по-далеч, допълни още тя.

Проект “Национален център по мехатроника и чисти технологии” е на стойност близо 70 млн. лева. Изпълнението му обединява 17 партньора – институти на БАН и висши училища. По проекта е предвидено създаването на над 50 лаборатории, разположени в 3 основни кампусa.

Изграждането на модерната специализирана инфраструктура на Лабораторния комплекс в кампус „Гео Милев“ ще позволи да се оформи водещ център по чисти технологии и мехатроника, в който да се провеждат изследвания на европейско и световно ниво, да се подготвят млади изследователи в приоритетните научни области на Националната програма за развитие „България 30“, да се подпомага бизнесът с иновативни решения и да се разшири връзката наука-бизнес.

Повече за проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“

Снимки

« назад

Странична лента

Събития

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.