Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Информационни дни на Министерство на образованието и науката по Приоритети 3 и 4 на ОП „Развитие на човешките ресурси”

В периода от 13 май до 12 юни се проведе информационна кампания на Министерство на образованието и науката относно програмите на МОН, които са финансирани от Европейския социален фонд (ЕСФ).
Информационните дни на Дирекция СФМОП, започнаха на 13 май с посещение в гр.  Бургас. В хода на информационната кампания бяха проведени също  срещи с представители на образователни институции от следните градове: Бургас, Стара Загора, София (в рамките на три дни), Варна, Шумен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Русе, Плевен и Видин.

Основната цел на информационните дни е да гарантира ефективна подкрепа за изпълнението на стартираната програма за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ като се обхванат и регионите на планиране, част от които са тези градове. Конкретните цели на информационните дни включват:
- Информиране на допустимите кандидати и обществото относно Оперативната програма и възможностите за финансиране на проекти;
- Мотивиране на потенциалните бенефициенти да кандидатстват;
- Разгласяване на информация за цялостното управление и изпълнение на програмата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, което да гарантира прозрачност и да увеличи общественото доверие в планираните интервенции.

Експертите от дирекция СФМОП представиха следните теми: 
1.  Анализ на завършилите етапи по програмите на МОН от 2007 година 
2.  Представяне на програма “Да направим училището привлекателно за младите хора” 
3.  Представяне на програма “Разработване на механизми за училищни и студентски практики” 
4.  Представяне на програма “Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени” 
5.  Обучение по оформлението на бюджетите

Информационната кампания предизвика голям интерес в цялата страна, като общият брой на участниците бе над 800 души. От тях около 90 %  бяха представители на училища, университети и общини. Представителите на неправителствения сектор бяха около 6%. 
Участниците в семинарите попълниха анкетни карти, в които посочиха както източниците на информация, които ползват, така и нуждите си от допълнителна информация по конкретни въпроси. В анкетните карти беше включен и раздел за препоръки, който даваше възможност на лекторския екип да следи в каква степен отговаря на очакванията на бенефициентите.

На информационните семинари централно място беше отделено на разясняването на основните изисквания за правилното разработване на бюджетната таблица, след като това беше идентифицирано като основен проблем при предходните покани за набиране на проектни предложения.
Инициирането и провеждането на национална информационна кампания беше оценено положително от почти всички участници в семинарите, които специално подчертаваха задоволството си от възможността подробно да се запознаят с новите възможности за финансово подпомагане на тяхната дейност по линия на ЕСФ.    

Актуална информация относно програмите на МОН от 2007 г. и 2008 г. може да бъде намерена на страницата на Дирекция СФМОП, като всеки заинтересован може задава въпроси по програмите на e-mail-а на дирекцията ([email protected]).

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.