Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Научете какво може да направи за вас социална Европа

На 1 юни 2010 г. от 10.00 ч. в парка срещу Софийския Университет „Св. Климент Охридски” (между Орлов мост и Метростанцията при СУ) ще бъде открито годишното информационно събитие на Европейската комисия от кампанията:

„Знаете ли какво може да направи за вас социална Европа?”

Събитието ще открият Ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България г-жа Зинаида Златанова, Министър Тотю Младенов, Министър Сергей Игнатов и Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова.

Събитието, което ще се проведе от 1 до 3 юни 2010, е част от кампания, провеждана от Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и равни възможности” на Европейската комисия. Инициативата се провежда ежегодно в различни градове в държавите-членки на Европейския съюз и има за цел да повиши обществената информираност по широк кръг от теми в социалната сфера. В България кампанията се осъществява от Министерство на труда и социалната политика в партньорство с Представителството на Европейската комисия, Министерство на образованието, младежта и науката и Столична община.

В продължение на три дни, гражданите и гостите на столицата ще имат възможност да посетят специално построената за целта шатра и да научат повече за възможностите, които членството на България в Европейския съюз предоставя за осигуряване на повече и по-добри работни места, подкрепа за бизнеса, достъп до качествено образование и социално включване. В рамките на събитието са организирани игри и състезания за деца и младежи, концерти на ученици и публични дискусии.

По време на събитието участието на Министерство на образованието, младежта и науката е както следва:

  • На 1 юни от 11 часа. ще бъде представен танцов спектакъл, с участието на ученици от начално училище „Св. Климент Охридски” от Кюстендил, което изпълнява проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). 
  • На 2-ри юни от 11.30 до 13.00 е организиран публичен дебат на младежи от четири столични училища, които ще дискутират възможностите за  подобряване на качеството и достъпа до образование в България и професиите на бъдещето. Участниците са от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ); Професионална гимназия по строителство, геодезия и архитектура; 2-ра Английска гимназия и 74 СОУ. Част от училищата изпълняват проекти по ОП РЧР. Дискусията е в унисон и с наскоро одобрените по ОП РЧР 10 000 000 лева за изграждане на система за кариерно ориентиране в училищното образование. Вечерта на 2-ри юни от 18.00 е големият концерт с участието на училищни рок-групи от НПМГ, Италианския лицей, Математическата гимназия от Монтана и Музикалното училище в София.
  • На 3-ти юни от 11.30 до 12.00 ще бъде представен като добра практика проектът „Студентски стипендии и награди", който се изпълнява от Министерство на образованието, младежта и науката по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В рамките на цялата продължителност на събитието от 1 до 3 юни ще има специално подреден щанд, на който ще се предоставя информация за проекта.

Пълната програма на събитието може да откриете на адрес www.ophrd.government.bg

Медиен партньор: "Аз Буки"

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.