Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Официално бе открит Центърът за върхови постижения ПлантаСИСТ в Пловдив

България и регионът могат да бъдат водещи в Европа по отношение на производството на аграрни продукти, защото имаме прекрасна природа и климат. За да бъде устойчива тази тяхна позиция обаче, са ни необходими технологиите, които помагат да реагираме адекватно на климатичните промени. Именно високите технологии са бъдещето на България. Това заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването на новопостроения научен комплекс на Центъра по растителна системна биология и биотехнологии (ЦРССБ) в Пловдив. Центърът е изграден по проект ПлантаСИСТ, който се реализира с финансиране от ЕК по програма Хоризонт 2020 и съфинансиране по процедура „Допълваща подкрепа за български научни организации, изпълняващи проекти по рамкова програма Хоризонт 2020, конкурс WIDESPREAD-Teaming, фаза 2“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР). Финансирането на проекта по ОПНОИР е на стойност 30 млн. лв. и е осигурено от Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът ПлантаСИСТ е специален, защото е подкрепен от всички нива – от Европейския съюз, от Министерството на образованието и науката и Управляващия орган на Оперативната програма и от местната власт в лицето на община Пловдив, подчерта при откриването заместник изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Програма за образование“ Иван Попов. Центърът ще повиши водещата роля на Пловдив и региона в областта на аграрните науки, посочи още той. Но крайният резултат нямаше да бъде постигнат без страстта, ентусиазма и знанията на учените, които работят тук, добави още Иван Попов.

Гости на церемонията бяха още министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, ръководителят на Представителството на ЕК в България Бойко Благоев.

ЦРСББ е предвиден като модерен научноизследователски център за фундаментална и приложна наука в областите на системната растителна биология и биотехнология. Новосъздаденият център се стреми да бъде свързващо звено между академичните среди и индустрията в региона, като подпомага трансфера от знания и технологии към партньорите и крайните потребители и ще има водеща роля в обучението на ново поколение изследователи в областта на растителната системна биология и биотехнология. Новоизграденият кампус на центъра се състои от изследователски корпус от две секции – лаборатории и специализирани помещения; административен корпус; оранжерии за отглеждане на растения с експериментални цели и учебен корпус. Сградата на ЦРСББ получи наградата „Сграда на годината 2022“ в категория „Социална инфраструктура - култура, наука и образование“.

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.