Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Проведе се обучение за крайния получател на средства от НПВУ, процедура „Създаване на Национален и на регионални STEM центрове“

На 27 юни 2023 г. Изпълнителна агенция „Програма за образование“ проведе обучение за крайния получател на средства по процедура BG-RRP-1.013 „Създаване на Национален и на регионални STEM центрове“, инвестиция BG-RRP-1.001-0002-C01 C1.I1 “Центрове за НТИМ и иновации в образованието“ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Участниците в обучението бяха запознати с изискванията за подаване на прогнози за плащания, дневните финансови отчети и извършването на плащания към краен получател, изпълнението и отчитането, като и подаването и одобрението на финансово-технически отчети. Бяха дискутирани още осъществяването на предварителен и последващ контрол на процедури за обществени поръчки, измененията и промените на договора, защитата на финансовите интереси и изпълнението на мерките за информация, комуникация и публичност.

Проектът за създаване на Национален STEM център е на стойност 37 млн. лева и се финансира по Компонент 1 „Образование и умения“, Инвестиция 1 (C1.I1) „STEM центрове и иновации в образованието“ от НПВУ. Националният STEM център ще подпомага и консултира изграждането и развитието на STEM среда във всяко българско училище, като създава модел за учене, квалификация, работа с научноизследователски методи и инструменти. За подпомагане на дейността му ще бъдат създадени 3 регионални STEM центъра, разположени върху съществуващи ученически бази – Национален детски комплекс с. Ястребино, Национален детски екологичен комплекс, с. Ковачевци, и в гр. Хисаря. Регионалните STEM центрове ще осигурят нужните условия за организиране и провеждане на конгреси, конференции, семинари, пленери и обучение на учители, педагогически специалисти и други, както и на подготовка на деца и ученици за участие в национални и международни олимпиади, състезания, конкурси, пленери и други форми на занимания по интереси. Срокът за изпълнение на инвестицията е до 31.05.2026 г.

ДОКУМЕНТИ

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.