Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Проведе се втората регионална среща „От наука към иновации“

Регионална среща „От наука към иновации“, организирана от Изпълнителна агенция „Програма за образование“ (ИАПО), се проведе на 15 юни 2023 г. в библиотеката на Техническия университет в Габрово. Важно е бизнесът и общините да познават и да могат да се възползват от възможностите, които предлага инфраструктурата, изградена в центровете по върхови постижения и центровете за компетентност, финансирани по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР), подчерта при откриването на срещата изпълнителният директор на ИАПО проф. Георги Вайсилов. Тази среща е продължение на инициативата на ИАПО, започнала в края на миналата година, и целта е да се създаде платформа за осъществяване на контакти между центровете и бизнеса, допълни още той. Проф. Вайсилов припомни още, че над 430 млн. лева от бюджета на оперативната програма са вложени в изграждането на 6 центъра за върхови постижения и 10 центъра за компетентност в различните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация.

Според проф. Илия Железаров, ректор на Технически университет - Габрово, центровете вече постигат първата си цел - инфраструктура, каквато в последните 30 години в страната не е имало. Той акцентира върху изградената научна инфраструктура на територията на Университета и върху приложните изследвания, реализирани в резултат на изпълнението на проект Център за компетентност „Мехатроника, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, с водеща организация ТУ – Габрово. Постигнатите резултати ни позволяват да създадем регионална иновативна долина, с която иновациите, технологичните решения и натрупаната научна експертиза ще бъдат полезни за регионалното развитие, подчерта още проф. Железаров.

Участниците в работната среща бяха запознати с напредъка по изграждането на центровете и с инструментите в подкрепа на връзката наука-бизнес, предвидени в Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация.

В срещата взеха участие над 80 представители на центровете за върхови постижения и центровете за компетентност, бизнеса и общините от региона. В рамките на трите паралелни сесии - „ИКТ и Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии", "Мехатроника и чисти технологии" и "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии", участниците имаха възможност да се запознаят с дейността на отделните центрове, както и да обсъдят възможностите за сътрудничество и съвместни проекти.

Презентации от срещата

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.