Герб Република България

REPUBLIC OF BULGARIA

MINISTRY OF EDUCATION AND SCIENCE

EXECUTIVE AGENCY
“PROGRAMME EDUCATION”

Content

Над 10,5 млн. лева от ОПНОИР за подкрепа на практическото обучение на учениците

Договор за финансиране на проект „Ученически практики - 2“ беше подписан на 19.08.2021 г. между Управляващия орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 (ОПНОИР) и Министерството на образованието и науката. Бюджетът от 10 553 013 лв. е осигурен по Приоритетна ос 2 „Образование и учене през целия живот“ на ОПНОИР, съфинансирана от Европейския социален фонд. Срокът за изпълнение на проекта е 29 месеца, но не по-късно от 31.12.2023 г.

Проектът цели повишаване на ефективността от партньорствата между училищата, осъществяващи професионална подготовка, и работодателите за подобряване на практическите умения на учениците в съответствие със специфичните нужди на пазара на труда. Предвижда се подкрепа за практическо обучение на учениците, навършили 16 години, от училищата, осъществяващи професионална подготовка, чрез допълнителни практики в реална работна среда в рамките на 240 часа при изпълнение на задачи, възложени от обучаваща организация-работодател под ръководството на наставник. Практиката задължително ще е свързана с обучението на ученика в съответното професионално направление и допълнителното практическо обучение, но няма да дублира или замества практическото обучение, задължително по учебен план. По проекта ще бъде подкрепено и създаването и функционирането на учебно-тренировъчни фирми, включително учебни компании в първи и/или втори гимназиален етап, с цел формиране на предприемачески знания и умения, както и възприемане на предприемачеството като алтернатива за бъдеща реализация и професионална кариера на учениците.

Предвижда се 300 училища, осъществяващи професионална подготовка, да вземат участие в дейностите по операцията, а в практическо обучение в реална работна среда да се включат 11 649 ученици. В резултат от изпълнението на дейностите се очаква да бъдат създадени 344 учебно-тренировъчни фирми и 172 представители от бизнеса и науката да бъдат привлечени при провеждането на практически обучения за създаването и функционирането им.

« back

Sidebar

нагоре

The website is maintained with financial support of the Тechnical Аssistance priority of the Programme “Education” 2021-2027, co-funded by the European Union.