Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

1500 детски градини и училища с подготвителни групи вече работят по проект „Силен старт“

Проектът "Силен старт" е един от най-концептуалните проекти в Министерството на образованието и науката (МОН), защото неговата основна цел е да даде възможност за силен и равен старт на различни групи деца - както със специални образователни потребности, така и на деца от уязвими групи, на деца с дарби, на талантливи деца. Това отбеляза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на дейностите по проекта "Силен старт" в детска градина № 50 "Зайчето Куики" в София. Той посочи, че проектът е започнал още през месец февруари и вече са одобрени 1500 детски градини и училища, които имат подготвителни групи за постъпване в първи клас. Според министър Цоков проектът ще даде възможност за осигуряване на допълнителни специалисти в детските градини, които да могат да работят вече и в яслените групи, което е особено важно.

Проект „Силен старт“ е на стойност 105 400 000 лв., представлява „операция от стратегическо значение“ по смисъла на Регламент (ЕС) 2021/1060, и се финансира по Програма „Образование“, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. По него над 70 000 родители и деца в градини и яслени групи ще получат подкрепа в следващите пет години. Детските градини и училищата с предучилищни групи, включени в дейностите по проекта, ще предоставят допълнителна подкрепа за личностно развитие на деца със специални образователни потребности (СОП), в риск и с изявени дарби, за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната работа с родители чрез различни инициативи и мероприятия. За целта детските градини могат да наемат психолози, логопеди и ресурсни учители. На фокус ще бъде също и намаляване на броя на отпадналите от образователната система.

Изпълнението на проекта ще допринесе за прилагането на Европейската гаранция за децата за подкрепа на целевите действия и структурните реформи за борба с детската бедност.  

Пред гостите на събитието децата от детската градина показаха част от заниманията по интереси, с които развиват уменията и таланта си - музикални изпълнения, лего работилница и спортно състезание.

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

Интерактивна карта НПВУ

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.