Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Финансиране на интеграционни мерки по ОП НОИР

Актуалните възможности за финансиране на проектни предложения за интеграционни мерки за уязвими групи по ОП НОИР бяха представени в София на кръгла маса, с оглед постигане на координация между различните финансови механизми, които действат в България.

По процедурите „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ и „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили  международна закрила“ към момента се изпълняват 101 договора на обща стойност над 31 млн. лв.

В процес на оценка са представените концепции по процедура „Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“, която е първата интегрирана схема между ОП НОИР, ОП „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) и ОП „Региони в растеж“ с водеща програма ОП РЧР. ОП НОИР участва по Направление „Осигуряване на достъп до образование и обучение“ с бюджет от 8 млн. лв.

Предстои да бъдат обявени 4 процедури, които ще финансират дейности за социално включване, преодоляване на образователните диспропорции, интеграция и недопускане на дискриминация, като сред тях са процедури „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование –  фаза 1“ и „Повишаване на капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда“. 

За изпълнение на стратегии по подхода ВОМР в териториите на МИГ/МИРГ е осигурено финансиране чрез процедурата “Осигуряване на достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони”.

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.