Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Министър Кунева приветства над 120 участници в информационния ден на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ в София

Министърът на образованието и науката и Ръководител на Управляващия орган на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ Меглена Кунева откри заключителното събитие от информационната кампания за представянето възможностите за кандидатстване по трите отворени процедури на програмата.

350 млн. лв. са осигурени по Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, от които за изграждане на центрове за върхови постижения – 200 млн. лв. и за центрове за компетентност – 150 млн. лв. Още 6 милиона са обезпечени за подкрепа за развитието на докторанти, пост докторанти, специализанти и млади учени. Това са значителни средства, които със съвместни усилия трябва да инвестираме ефективно и ефикасно в полза на българската наука и висше образование, призова министър Кунева

Науката е била дълги години неглижирана, но тя има нужда от инвестиции, подчерта тя. В момента българската научна общност има възможността да кандидатства за безвъзмездно финансиране за осигуряване на необходимата техника и апаратура, за оборудване на лаборатории  за развитие на научноизследователската и за развойна дейност.  Тя обърна внимание, че целта е да се подобри капацитета за реализиране на върхови постижения в областта на научните изследвания и да подпомогне повишаването на нивото на пазарната ориентация на научно изследователската дейност на водещите организации в България.

Според нея интересът към финансирането за изграждане на центрове за върхови постижения и за компетентност е висок и се очакват силни конкурентни предложения. За нас е от ключово значение най-добрите и жизнеспособни проекти да получат подкрепа, каза Кунева.  За да гарантираме това обявихме открита процедура за избор на консултантска организация, която да осигури международни оценители, с висок научен потенциал, с доказани качества и опит при оценка на сходни проекти. Предприели сме всички мерки за избягване на конфликт на интереси и гарантиране на безпристрастен и професионален процес при подбора на проектните предложения. подчерта министърът.

Над 120 представители от БАН и Висшите училища от цяла Югозападна България се включиха активно в седмия информационен ден за процедурите „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“ , „Изграждане и развитие на центрове за компетентност“  и „Подкрепа за развитието на докторанти, пост докторанти, специализанти и млади учени - фаза 1“. Насоките за кандидатстване бяха представени и разяснени от ръководството на ГД „Структурни фондове и международни образователни програми“ в лицето на главния директор Иван Модев  и заместник главните директори Антония Доросиева и Цветана Герджикова. 

 

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.