Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Министерството на образованието и науката представи Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ пред широката общественост

С прекрасното изпълнение на фолклорния ансамбъл „101 каба гайди“ - Смолян,  Министерството на образованието и науката даде началото на информационното събитие, организирано с цел да представи Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) пред широката общественост на сцената на Летния театър в Борисова градина.

В присъствието на представители на Европейската комисия, членове на Комитета за наблюдение на ОП „НОИР“, социални партньори, ректори на висши учебни заведения, ръководители на управляващи органи на оперативни програми и стотица граждани министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев приветства присъстващите и с гордост заяви: „Заедно извървяхме един не лек път до успешното приключване на преговорния процес с Европейската комисия и одобряването на програмата през месец февруари тази година. Общият ни успех е в резултат на положените съвместни и последователни усилия на учени, държавни служители, експерти, политици, обществени организации и социални партньори. Ето защо всички ние днес имаме основание да се гордеем с първата самостоятелна оперативна програма на България в областта на образованието и науката.“

Министър Танев поздрави заместник-министър Николай Денков за положените огромни усилия и за личния му принос за успеха на програмата и благодари на младите хора, които споделиха своите впечатления от участието си в ученическите и студентските практики и в проекта за мобилност на млади учени. Той подчерта, че техните лични истории осмислят истинските резултати от изпълняваните от Министерството на образованието и науката проекти през изминалия преходен период и дават надежда за успеха на програмата. След това продължи с думите: „Оперативните програми не са просто един обем от средства, които трябва да усвоим от Европа, или статистика за брой бенефициенти и т. н. Те са преди всичко възможности за всеки един от нас! Възможности за учените, за учителите, за учениците, за лицата, които са в неравностойно положение. И това е предизвикателството, което стои пред всички нас: да управляваме оперативната програма по начин, който да гарантира подкрепа, промяна и развитие на всеки един участник в нея.“

Министър Танев благодари за конструктивната подкрепа и на всичките над 100 организации, социални партньори, представители на различни ведомства, студентски и младежки организации и граждани, които дадоха повече от 1000 становища, коментари и позиции по програмата, взети предвид. „Партньорството с всички Вас ще гарантира по най-прозрачен начин напредъка по изпълнение на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, заяви той.

Общият бюджет на ОП НОИР възлиза на 1.37 млрд. лв., разпределени в четири приоритетни оси:

- научни изследвания и технологично развитие;

- образование и учене през целия живот;

- образователна среда за активно социално приобщаване;

- техническа помощ.

Целта на тези оси е да осигурят подкрепа за научни изследвания и технологична модернизация на изследователската инфраструктура, подпомагане връзката на висшето и училищното образование с пазара на труда, на образователната интеграция и ученето през целия живот.

Министър Танев запозна накратко присъстващите с основните възможности, които Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ предоставя за финансиране през програмен период 2014 - 2020 г.

В края на речта си министър Танев благодари и на представителите на Европейската комисия, участващи в днешното заседание, г-н Аурелио Сесилио, началник отдел в Генерална  дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ на ЕК, и г-н Франсоа Галага, Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на ЕК, за оказаната безусловна подкрепа, която Министерството на образованието и науката  получи, за да инициира незабавния старт на тези мерки много скоро след официалното одобрение на оперативната програма.

Министър Танев пожела „На добър час!“ на програмата и даде думата на г-н Аурелио Сесилио.

Впечатлен от изпълнението на музикантите, изпълнителите и танцьорите, които  дадоха възможност да се запознае с чудесния български фолклор, г-н Сесилио заяви: „Днес сме се събрали, за да отпразнуваме заедно началото на изпълнението на тази оперативна програма, която е знак за европейската солидарност с българските граждани, и е предвидена за децата, студентите, учителите, академичната общност и всички български граждани. С тримата учащи ние видяхме чудесен пример, който потвърждава, че хиляди студенти и ученици могат да извлекат полза от програмата“. Той се спря на три числа, три цифри, които днес заседанието е одобрило и той смята за особено важни. „Днес одобрихме условията, които ще се приложат още следващите месеци, и в резултат на което ще бъдат финансирани 46 000 практики за студентите от висшите училища“, каза г-н Сесилио и поясни, че по този начин те ще бъдат подпомогнати да извършат своя преход към пазара на труда и да се справят с предизвикателството на младежката безработица, която е предизвикателство за целия ЕС. Той изтъкна финансирането на  20 000 студентски стипендии и на една мащабна програма за около 300 000 ученици, която ще е за подобряване мотивацията на учениците от началните и средните училища.

„Hадявам се, че с числата, които съобщих, вие ще можете да отговорите на своите познати и съседи къде отиват парите от тази европейска програма“, каза в заключение г-н Сесилио и си пожела след 7 години отново да е тук, за да отчита заедно с нас успеха на програмата.

Събитието продължи с богата концертна програма, включваща изяви на талантливи ученически състави от цялата страна, участвали активно в клубове по проект „УСПЕХ“. На информационните табла и в шатрите, построени около  сцената, ученици  представяха постигнатите резултати и демонстрираха добри практики от проекти, изпълнявани от Министерството на образованието и науката в рамките на предишния програмен период 2007-2013 г. като междинно звено по приоритетни оси 3 и 4 на Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси“.

 

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.