Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Eвропейската комисия даде зелена светлина на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Oперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” получи одобрението на Европейската комисия за изпълнение през новия програмен период 2014-2020 година.

България за първи път ще има достъп до средства от структурните и инвестиционни фондове на Общността за научни изследвания и технологична модернизация на изследователската инфраструктура, подпомагане на връзката на висшето и училищното образование с пазара на труда, на образователната интеграция и ученето през целия живот в самостоятелна оперативна програма – “Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР).

Общият бюджет на програмата възлиза на 1.37 млрд. лв. (финансиране от ЕС и национално съфинансиране), разпределен в четири приоритетни оси:

- Научни изследвания и технологично развитие;

- Образование и учене през целия живот;

- Образователна среда за активно социално приобщаване;

- Техническа помощ.

Процесът по разработване на единствената специализирана програма в областта на образованието и науката за България бе осъществен при изключителна публичност, прозрачност и привличане на всички заинтересовани страни.  Над 100 организации, социални партньори, представители на различни ведомства и граждани са дали повече от 1000 становища, коментари и позиции по програмата, които са взети предвид. Това е и една от причините окончателният вариант на ОП НОИР да бъде приет с такъв обществен консенсус.

 

 

Окончателният текст на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. може да видите ТУК.

ДОКУМЕНТИ

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.