Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Публикувани са докладите за преглед на публичните разходи в областта на науката, технологиите и иновациите, изготвени от Световна банка

В рубриката „Програма 2014-2020/Оценки“ са публикувани доклади, изготвени от Световна банка, като резултат от изпълнение на дейности от Стълб 1Преглед на публичните разходи в областта на науката, технологиите и иновациите“ по Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Министерство на образованието и науката и Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ от една страна и Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) от друга страна за Преглед на публичните разходи в областта на науката, технологиите и иновациите и Подкрепа за изграждане на основан на доказателства подход по отношение на Националната стратегическа рамка в областта на образованието до 2030 г.

Докладът „България - Оценка на нуждите на страната и на комбинацията от политики в областта на науката, технологиите и иновациите“ предоставя изчерпателна оценка на нуждите на страната в областта на научните изследвания и иновациите и първоначален анализ на политиките за подпомагане на науката, технологиите и иновациите (НТИ) в България, включително почти всички инструменти на политиката на национално ниво, свързани с НТИ (118 инструмента с 843 милиона евро изплатено финансиране, действащи между 2013 г. и 2019 г.). Използва се аналитична рамка за съпоставяне на съгласуваността на комбинацията от политики за НТИ с нуждите на страната и се представят редица препоръки за ограничаване на разминаването или пропуските между политическата подкрепа и нуждите от научни изследвания и иновации в публичния и частния сектор на страната. С доклада се отчита първият етап на проекта за преглед на публичните разходи (ППР) за НТИ.

С доклада „България. Функционален и управленски анализ“, който представлява втори етап от проекта на Световната банка за Преглед на публичните разходи за наука, технологии и иновации (ППР за НТИ) в България, продължава първият етап, като посредством клъстерен анализ на резултатите от функционалния анализ, се разглежда функционалността на представителен набор от инструменти на политиката за НТИ и се прави оценка на функционалността и качеството на управлението на ключови инструменти на политиките, които подкрепят научните изследвания и иновациите в България чрез преглед на тяхната структура, изпълнение и управление. Констатациите от доклада обуславят набор от препоръки за подобряване на функционалността и управлението на пакета програми в подкрепа на НТИ.

ДОКУМЕНТИ

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.