Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Карина Ангелиева: Разговорите за новата оперативна програма „Наука и образование“ започват през септември

Зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева се срещна с ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас проф. д-р Магдалена Миткова и представители на академичното ръководство на висшето училище. Университетът е партньор в два проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ за изграждане на Център за върхови постижения „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ (УНИТе) и Център за компетентност „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“. Бюджетът, който управлява Университета по двата проекта е над 4,3 млн.лв.
Г-жа Ангелиева се информира за напредъка в работата по научните центрове. Като най-голямо предизвикателство от академичните представители бе определено провеждането на обществените поръчки, което забавя стартирането на реалната научна дейност. Привличането и задържането както на млади, така и на утвърдени изследователи, заради ниските нива на заплащане, бе определено като проблем за цялата система.
Зам.-министърът информира, че през септември тази година стартират разговорите с ЕК за опративна програма „Наука и образование“ за програмен период 2021-2027 г. Основата за разработването на програмата са националните стратегически документи и приоритети, както и европейската рамка. В тази връзка тя призова Висшите училища за активно участие в дискусиите от както на ниво стратегии, така и на ниво подготовка на оперативната програма. Като ключов фактор за разработването на новата програма в частта за наука тя определи напредъка в изпълнението на ЦК и ЦВП и тяхната устойчивост. Ангелиева подчерта, че подкрепата към Центровете със средства по оперативната програма ще продължи. Под каква форма и с какъв фокус ще става това следва да се реши на база анализи и дискусии. Необходимо е да се намери работещ модел, по който ЦК и ЦВП да се превърнат в самостоятелни субекти, част от европейската научно-изследователска система. Това ще позволи на Центровете да канидатстват самостоятелно по европейски и национални програми. ЕК залага над 100 млрд.евро за наука през новия програмен период, а националните средства за иновации ще се увеличат двойно.

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.