Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Interreg Europe подкрепи Управляващия орган на ОПНОИР за повишаване на капацитета на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност

На 18 и 19 юни 2019 г. в София по покана на УО на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ се проведе работно посещение на водещи експерти в сферата на научните изследвания и иновациите от Белгия, Литва, Финландия, Франция и Чехия. Събитието бе организирано с подкрепата на Платформaтa за обучение в политиката на програмата на ЕК Интеррег Европа. (Interreg Europe)

Целта на партньорската среща бе предоставяне на експертна подкрепа на екипите за управление на Центровете за върхови постижения (ЦВП) и Центровете за компетентност (ЦК) на база на съществуващия опит в другите европейски региони. Основните предизвикателства в изпълнението на научните проекти е осигуряването на ефективното им функциониране и устойчивостта на вложените инвестиции.

В открита дискусия бях обсъдени и въпросите за привличането на частния сектор в управлението на ЦВП и ЦК, по какъв начин частният инвеститор може да бъде стимулиран от държавата да се включи в работата на Центровете, както и други въпроси свързани с привличането на частни капитали в научно-изследователски проекти и възможните финансови модели.

В резултат на проведените обсъждания, в които се включиха и на представители на институции, отговорни за политиката в сферата на научните изследвания и иновациите, са формулирани препоръки за стратегическите насоки за развитието на Центровете по отношение на юридически статут и модел на управление, участието на бизнеса, осигуряването на финансова устойчивост и възможностите за сътрудничество със сходни центрове в Европа.

През 2019 г. Съвместният изследователски център към Европейската комисия по инициатива на УО на ОПНОИР ще извърши детайлно проучване на всички проекти за изграждане на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност.

Представените в рамките на събитието презентации на английски език са публикувани по-долу в рубрика "Документи". 

Снимки

ДОКУМЕНТИ

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.