Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

С ФИНАНСИРАНЕ ОТ ОП НОИР НАД 7500 УЧЕНИЦИ ИМАТ ОСИГУРЕНИ ПРАКТИКИ В РЕАЛНА РАБОТНА СРЕДА

Над 7500 ученици от 326 професионалните гимназии в страната участват в стажове в реална работна среда по проект „Ученически практики – Фаза 1“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Възможности за такива предоставят 2249 работодатели и 380 учебно-тренировъчни фирми от области като производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, информационни технологии, строителство и др., информира заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на пресконференция в Министерството на образованието и науката (МОН).

Очаква се през лятото още 500 ученици, които се обучават за ресторантьори и хотелиери, да започнат практиките си. Стажовете са с продължителност 240 часа, разпределени по график през учебната година или през ваканциите. Младежите прекарват средно по 2 часа на ден във фирмите и предприятията. След успешното приключване на практиките те получават по 300 лв. стипендия.

Заместник-министър Сачева подчерта, че проектът е с приоритетно значение за МОН заради акцента върху професионалното образование. „Учениците трябва да имат по-голям достъп до производствените процеси и реалните работни места. 2000 от участниците се обучават в приоритетни за икономиката на страната направления“, каза тя.

Проект  BG05M2OP001-2.006-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“ – ФАЗА 1 е с бюджет 6 986 236 лв. и се съфинансира от европейския социален фонд чрез ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.