Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Над 30 000 студенти приключиха успешно своите студентски практики, финансирани от ОП НОИР

Над 30 000 студенти приключиха успешно своите студентски практики, финансирани от ОП НОИР


Над 30 000 са студентите, приключили успешно своите практически обучения по проект „Студентски практики“ – Фаза 1, изпълняван от Министерството на образованието и науката с финансиране от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.

В информационната система на проекта има над 73 хиляди регистрирани студенти и над 35 хиляди студенти със сключен договор за провеждане на практическо обучение.

В топ 5 на висшите училища с най-много приключили практиканти са Софийският университет и Пловдивският университет с по над 2300, Университетът за национално и световно стопанство с 1900, Югозападният университет с 1800 и Великотърновският университет с 1645 приключили практиканти.

Петте професионални направления, в които има най-много успешно завършили своята практика студенти, са: „Икономика – 4693, „Право“ – 2461, „Педагогика“ – 2021, „Администрация и управление“ – 1869, и „Медицина“ – 1674 студенти.

В топ 5 на обучаващите организации с най-много обучени практиканти най-напред се нарежда Българската академия на науките (БАН), която със своите институти, структурни звена и библиотеки е дала възможност на над 2000 студенти да проведат успешно своята практика. Следват я МБАЛ „Света Марина“ЕАД - гр. Варна – 444 студенти, УМБАЛ „ Д-р Георги Странски“ЕАД - гр. Плевен – 370 студенти, Община Пловдив, Общинско предприятие „Туризъм“ – 300 студенти, и Военномедицинската академия в София – 266 практиканти.

Чрез практиките в реална работна среда по време на обучението си във висшите училища студентите получават нови знания и умения по специалността, по която се обучават. Тези практически умения и компетентности им помагат при търсенето и намирането на работа след завършване на образованието. Това е и основната цел на проекта – да се увеличи практическата насоченост на висшето образование и да се засили гъвкавостта на завършващите висше образование спрямо динамиката на пазара на труда.  Така се създават условия за изграждане на стабилни партньорства между образователните институции и работодателите, което е изключително важно за по-нататъшното развитие на икономиката на страната.

Проектът ще се изпълнява до месец септември 2018 година, като се очаква още 10 000 студенти да завършат своите практически обучения в реална работна среда.

До участие в проекта се допускат всички действащи студенти, вписани в Регистъра на действащите и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от МОН. Желаещите да участват в проекта работодателски организации и студенти могат да се регистрират в информационната система на проекта на адрес: https://praktiki.mon.bg/sp/

За успешно приключило се счита практическото обучение, проведено в реална работна среда в рамките на 240 астрономически часа. След приключването на практиката на студента се изплаща стипендия в размер на 480 лв.

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.