Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Министър Кунева отчете резултатите по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева отчете резултатите за последните дейности по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. на днешното заседание на Комитета за наблюдение.

Изминалите месеци бяха време на усилена дейност, чиито резултати днес са пред вас, подчерта тя. Проведени бяха заседания на подкомитета за научни изследвания и технологично развитие, на тематичната работна група „Висше образование” и на тематичната работна група „Социално приобщаване чрез образование“, а на тематичната работна група  „Предучилищно и училищно образование” бяха проведени две заседания. На тези заседания бяха обсъдени предложените от Управляващия орган критерии за избор на нови операции, насоки за кандидатстване и методологии за оценяване на проектни предложения. Паралелно с провежданите заседания на тематичните работни групи, критериите за избор на операции бяха допълнително и детайлно консултирани и съгласувани с колегите от ЕК, за да може по пътя на партньорството днес да представим за обсъждане и приемане тяхната последна редакция, обясни Меглена Кунева.

В периода март – май 2016 г., Управляващият орган организира и проведе писмена процедура за вземане на решения за промени в критериите за избор на две операции: „Квалификация на педагогическите специалисти – Фаза 1“ и „Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование – Фаза 1“. Също така през изминалите месеци бяха стартирани две процедури за подбор на проекти с два крайни срока за кандидатстване и шест процедури за директно предоставяне, а до края на годината предстои да стартират още пет процедури за подбор на проекти и три процедури за директно предоставяне.

В дневния ред днес са предложени за одобрение нови критерии за подбор на операции в сферата на висшето образование и професионалното образование („Развитие на система за кариерно ориентиране на студенти“,  „Усъвършенстване на национална система за валидиране”, „Въвеждане на дуална система на обучение (ДОМИНО 2)“, „Система за осигуряване на качество в професионалното образование и обучение“, „Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“, „Ученически практики - Фаза 1“ (изменение), „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - Фаза 1“ (изменение), „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ (изменение)).

Всички тези операции разчитаме да допринесат за повишаването на качеството на образованието, както и да улеснят достъпа на уязвими групи до него, каза Кунева. Според нея с одобрението на тези осем операции Управляващият орган и Комитетът за наблюдение ще отговорят на високите очаквания на обществото и ще допринесат за изпълнението на целите и приоритетите при усвояване на средствата от Европейския  социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие.

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.