Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

МОМН стартира процедура за директно предоставяне

В рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г. Министерството на образованието, младежта и науката стартира процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001/4.2-04 „Студентски стипендии и награди”.

Общ бюджет: 46 799 600 лв.

Конкретен бенефициент: Министерство на образованието, младежта и науката

Целта на операцията е съществуващата система за предоставяне на студентски стипендии да бъде допълнена с използването на финансиране от Европейския социален фонд.

Дейностите, които ще получат финансиране са:

Дейност 1:
Предоставяне на студентски стипендии, които ще обхванат до 8% от студентите в редовна форма на обучение в съответното висше училище, класирани по успех.

  • Изплащането на стипендиите следва да се извършва на пропорционален принцип на ниво висши училища, на ниво основни звена във висшите училища (съгласно чл. 25, ал. 2 от Закона за висшето образование) и на ниво филиали (съгласно чл. 25 ал. 4 от Закона за висшето образование).

Дейност 2:
Предоставяне на награди на студенти за добри резултати в обучението. Дейността ще обхване до 10% от студентите в следните области на висше образование:

  • В съответствие с Национална програма за реформи 2008-2010 г. и Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2009-2019 г.:

- природни и технически науки;
- биотехнологии, храни и здраве;
- информационни и комуникационни технологии;
- възобновяеми източници на енергия и енергоспестяващи технологии;
- материалознание и нанотехнологии;
- екология, климатични промени, биоразнообразие и биологични ресурси;
- културно-историческо наследство, национална идентичност и социална среда.

  • В съответствие с приоритетите на Министерство на образованието, младежта и науката, в Програма за развитие на образованието, науката и младежките политики в Република България (2009 – 2013 г.) и Националната стратегия за младежта (2010 – 2020 г.):

- педагогически науки;
- хуманитарни науки;
- социални и стопански науки;
- изкуства.

Дейност 3:
Съгласно чл. 6 от общите условия към Заповедта за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, дейностите по осигуряване на информираност и публичност, са задължителни за всички проекти, съфинансирани от Европейския социален фонд. Дейността се осъществява при спазване на изискванията на Ръководството за изпълнение на дейности за информираност и публичност по ОП РЧР.

В целевата група могат да бъдат включени студенти в редовна форма на обучение във всички висши училища, създадени в съответствие с разпоредбите на Закона за висшето образование (обн. ДВ, бр. 112, 27.12.1995).

За повече информация

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.